Ribollita - slavná toskánská polévka z chleba, fazolí a zeleniny

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Ribollita

Suroviny:

2ks cibule, 2ks mrkve, 1ks řapíkatý celer,300g brambor, olivový olej, tymián, 300g šunka, rajčata „pelati“, brambora, 1ks střední cuketa, ½ hlávky zelí, ½ hlávky kapusty, 300g bílé fazole, chléb, sůl, pepř, tymián

Postup:

Mrkev, cibuli a jednu ½ řapíkatého celeru nakrájíme na malé kousky a vložíme do studeného olivového oleje. Přidáme obrané lístky tymiánu a vše pomalu necháme zesklovatět. Do základu vložíme asi 300g šunky (Prosciutta) nakrájeného na 4 tlusté kousky. Do základu vložíme oloupaná rajčata nakrájená na čtvrtky. (pokud není sezona a rajčata nejsou dostatečně vyzrálá používá se pelati nebo tomato pronto). Zalijeme 1dcl vody a necháme dusit. Zelí a kapustu opereme a roztrháme na kousky a vložíme je do hrnce, tak aby zůstali na povrhu. Hlídáme, zda se základ od spodu nepřipaluje, ale jinak zbytečně nemícháme. Plotýnka je stále připnutá na malý plamen. Když je zelí a kapusta měkká, odklopíme a přidáme další zeleninu a to brambory, druhou ½ řapíkatého celeru a cuketu nakrájenou na kostičky jako do bramborové polévky a vložíme do základu a zlehka celé promícháme. Když, je zelenina hotová, vyjmeme kusy šunky a přidáme dobře uvařené a namleté bílé fazole, kterými polévku zahustíme. Fazole v polévce dobře promícháme a polévku stáhneme z plamene a navrstvíme ji s nakrájeným bílým chlebem. Vrátíme zpět na plotnu krátce vaříme, dobře promícháme, osolíme, opeříme a můžeme podávat. Hotovou polévku kašovité hustoty před expedicí pokapeme olivovým olejem.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS