2ks cibule, 2ks mrkve, 1ks řapíkatý celer,300g brambor, olivový olej, tymián, 300g šunka, rajčata „pelati“, brambora, 1ks střední cuketa, ½ hlávky zelí, ½ hlávky kapusty, 300g bílé fazole, chléb, sůl, pepř, tymián
Mrkev, cibuli a jednu ½ řapíkatého celeru nakrájíme na malé kousky a vložíme do studeného olivového oleje. Přidáme obrané lístky tymiánu a vše pomalu necháme zesklovatět. Do základu vložíme asi 300g šunky (Prosciutta) nakrájeného na 4 tlusté kousky. Do základu vložíme oloupaná rajčata nakrájená na čtvrtky. (pokud není sezona a rajčata nejsou dostatečně vyzrálá používá se pelati nebo tomato pronto). Zalijeme 1dcl vody a necháme dusit. Zelí a kapustu opereme a roztrháme na kousky a vložíme je do hrnce, tak aby zůstali na povrhu. Hlídáme, zda se základ od spodu nepřipaluje, ale jinak zbytečně nemícháme. Plotýnka je stále připnutá na malý plamen. Když je zelí a kapusta měkká, odklopíme a přidáme další zeleninu a to brambory, druhou ½ řapíkatého celeru a cuketu nakrájenou na kostičky jako do bramborové polévky a vložíme do základu a zlehka celé promícháme. Když, je zelenina hotová, vyjmeme kusy šunky a přidáme dobře uvařené a namleté bílé fazole, kterými polévku zahustíme. Fazole v polévce dobře promícháme a polévku stáhneme z plamene a navrstvíme ji s nakrájeným bílým chlebem. Vrátíme zpět na plotnu krátce vaříme, dobře promícháme, osolíme, opeříme a můžeme podávat. Hotovou polévku kašovité hustoty před expedicí pokapeme olivovým olejem.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS