Ribollita - slavná toskánská polévka z chleba, fazolí a zeleniny

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Ribollita

Suroviny:

2ks cibule, 2ks mrkve, 1ks řapíkatý celer,300g brambor, olivový olej, tymián, 300g šunka, rajčata „pelati“, brambora, 1ks střední cuketa, ½ hlávky zelí, ½ hlávky kapusty, 300g bílé fazole, chléb, sůl, pepř, tymián

Postup:

Mrkev, cibuli a jednu ½ řapíkatého celeru nakrájíme na malé kousky a vložíme do studeného olivového oleje. Přidáme obrané lístky tymiánu a vše pomalu necháme zesklovatět. Do základu vložíme asi 300g šunky (Prosciutta) nakrájeného na 4 tlusté kousky. Do základu vložíme oloupaná rajčata nakrájená na čtvrtky. (pokud není sezona a rajčata nejsou dostatečně vyzrálá používá se pelati nebo tomato pronto). Zalijeme 1dcl vody a necháme dusit. Zelí a kapustu opereme a roztrháme na kousky a vložíme je do hrnce, tak aby zůstali na povrhu. Hlídáme, zda se základ od spodu nepřipaluje, ale jinak zbytečně nemícháme. Plotýnka je stále připnutá na malý plamen. Když je zelí a kapusta měkká, odklopíme a přidáme další zeleninu a to brambory, druhou ½ řapíkatého celeru a cuketu nakrájenou na kostičky jako do bramborové polévky a vložíme do základu a zlehka celé promícháme. Když, je zelenina hotová, vyjmeme kusy šunky a přidáme dobře uvařené a namleté bílé fazole, kterými polévku zahustíme. Fazole v polévce dobře promícháme a polévku stáhneme z plamene a navrstvíme ji s nakrájeným bílým chlebem. Vrátíme zpět na plotnu krátce vaříme, dobře promícháme, osolíme, opeříme a můžeme podávat. Hotovou polévku kašovité hustoty před expedicí pokapeme olivovým olejem.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS