800g nasolená (sušená) treska, mouka, olivový olej, česnek, 400 rajčat, listový špenát
Tresku necháme namočenou ve studené vodě minimálně 2 hodiny, poté ji necháme okapat, dobře osušíme, pomocí pinzety nebo nože odstraníme zbylé kosti a naporcujeme na přibližně 50g kousky. Kousky tresky obalíme v hladké mouce a opečeme na olivovém oleji, do kterého jsme přidali 3 stroužky oloupaného česneku. Rybu opečeme s obou stran. Rajčata spařená v horké vodě oloupeme a nakrájíme na poloviny. Na pánev nalijeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibulku, přidáme rajčata a pomalu dusíme asi 40 minut, poté je propasírujeme přes cedník (použitím mixeru bychom ztratili barvu) Hotovou omáčku osolíme, opepříme a nalijeme do pánve na opečenou tresku. Do pánve přidáme listový špenát a spolu s rybou dusíme dalších 10 minut, aby se chutě stačili prolnout. Jako přílohu můžeme podávat brambor nebo pečivo.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS