Trubínský kotlíkový guláš

guláš s tuzemákem a červeným vínem

kotlíkový guláš

Suroviny:

500g hovězího masa (kližka), 2× lžíce vepřové sádlo, 1dcl tuzemák, 2dcl červené víno, 2ks cibule, 2× lžíce palivé slovenské mleté papriky, 2× lžíce sladké mleté papriky, sůl, pepř, voda na podlití dle potřeby

Postup:

Rozděláme oheň a postavíme trojnožku s řetízkem. ( pokud možno stabilně) Na nejnižším bodě řetízku zavěsíme kotlík a necháme ho rozpálit. Nakrájíme cibuli a v kotlíku na rozpuštěném sádle osmahneme za stálého míchání do hněda. Přidáme červenou sladkou papriku, rychle promícháme, přidáme pálivou papriku, opět promíchneme a zalijeme malým množstvím vody. Přiložíme malé polínko dřeva na oheň a necháme vyrestovat na tuk. Přidáme na kostky nakrájené a blan zbavené hovězí maso, které orestujeme a zalijeme vodou, přiklopíme a dusíme. Po půl hodině osolíme, opepříme a přidáme víno a tuzemák. Zbytek alkoholu je možné dát kolovat. Přidáme polínko na oheň, přiklopíme a dusíme do měka. Během dušení, mícháme, přiléváme vodu podle potřeby a stále přikládáme polínka na oheň. Když je maso křehké, zahustíme orestovanou moukou, důkladně zamícháme, kotlík pověsíme výš a necháme dalších 30 minut mírně provářet a ž vystoupí tuk napovrch. Jako přílohu podáváme chléb.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS