Tafeflspitz

Tafelspitz - vařená hovězí špička

Tafeflspitz

Nejslavnějším vídeňským jídlem je tafelspitz, což je vlastně „obyčejná“ vařená hovězí špička. Právě tohle bylo nejoblíbenější jídlo Františka Josefa I. Císaře Rakouského a krále Českého

Suroviny

2.5 – 3 kg Tafelspitz (hovězí špička) – v jednom kuse, 500 g zeleniny: mrkev, celer, pastinák, 200 g cibule se šlupkou, 1ks pórek, 1 lžíce pepře (černý celý) 3ks bobkového listu, sůl, pažitku,1kg morkové kosti nařezané asi na 5cm kousky

Postup

Překrojte cibuli na poloviny. Ve velkém hrnci, zahřejte trochu oleje a smažte cibuli, řezem stranou dolů, dokud nejsou zčernalé. Umyjte důkladně hovězí špičku a kosti v chladné vodě. Maso a kosti přelijte horkou vodou a znovu opláchněte. Následně opatrně položte maso a kosti do vody, ujistěte se, že maso ponořené. Přidejte pepře a bobkový list a vařte maso nejméně na 3 hodiny. Pokud máte čas, nechte vařit po dobu 5 hodin, aby se ujistil, maso je tak měké, že se skoro rozpadá. Během vaření sbírejte pěnu s povrchu hrnce postupně jak se bude tvořit.Asi hodinu před podáváním nakrájejte zeleninu na kousky a přidejte do hrnce. Pórek přidejte pouze 10 minut před koncem vaření.

Pažitko-křenová omáčka

3 lžíce oleje, 3× ks šalotka, 0,3lvývar, 0,2 dcl sladk smetany, 0,15dcl zakysané smetany, 4× lžíce bílého vína, 100g veka -vnitřek, 1× lžíce citrónové šťávy, sůl, bílý pepř, 0,5 lžička cukr, křen, pažitka,

Na másle krátce opečeme na jemno nakrájenou šalotku, zalejeme vývarem a vínem a přidáme ve šlehačce namočenou housku. Povaříme a necháme vychladnout. Poté přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu, sůl, pepř a promícháme. Na závěr přidáme nastrouhaný křen a nakrájenou pažitku.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS