Tafeflspitz

Tafelspitz - vařená hovězí špička

Tafeflspitz

Nejslavnějším vídeňským jídlem je tafelspitz, což je vlastně „obyčejná“ vařená hovězí špička. Právě tohle bylo nejoblíbenější jídlo Františka Josefa I. Císaře Rakouského a krále Českého

Suroviny

2.5 – 3 kg Tafelspitz (hovězí špička) – v jednom kuse, 500 g zeleniny: mrkev, celer, pastinák, 200 g cibule se šlupkou, 1ks pórek, 1 lžíce pepře (černý celý) 3ks bobkového listu, sůl, pažitku,1kg morkové kosti nařezané asi na 5cm kousky

Postup

Překrojte cibuli na poloviny. Ve velkém hrnci, zahřejte trochu oleje a smažte cibuli, řezem stranou dolů, dokud nejsou zčernalé. Umyjte důkladně hovězí špičku a kosti v chladné vodě. Maso a kosti přelijte horkou vodou a znovu opláchněte. Následně opatrně položte maso a kosti do vody, ujistěte se, že maso ponořené. Přidejte pepře a bobkový list a vařte maso nejméně na 3 hodiny. Pokud máte čas, nechte vařit po dobu 5 hodin, aby se ujistil, maso je tak měké, že se skoro rozpadá. Během vaření sbírejte pěnu s povrchu hrnce postupně jak se bude tvořit.Asi hodinu před podáváním nakrájejte zeleninu na kousky a přidejte do hrnce. Pórek přidejte pouze 10 minut před koncem vaření.

Pažitko-křenová omáčka

3 lžíce oleje, 3× ks šalotka, 0,3lvývar, 0,2 dcl sladk smetany, 0,15dcl zakysané smetany, 4× lžíce bílého vína, 100g veka -vnitřek, 1× lžíce citrónové šťávy, sůl, bílý pepř, 0,5 lžička cukr, křen, pažitka,

Na másle krátce opečeme na jemno nakrájenou šalotku, zalejeme vývarem a vínem a přidáme ve šlehačce namočenou housku. Povaříme a necháme vychladnout. Poté přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu, sůl, pepř a promícháme. Na závěr přidáme nastrouhaný křen a nakrájenou pažitku.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS