Hrušková marmeláda s badyánem

Hrušková marmeláda

Z Lovosické odrůdy „Bohemia“ se už od středověku připravovala povidla, krížaly, prachanda (sušené semleté hrušky) z tohoto kdysi velmi v českých zemích ceněného ovoce se dá připravit i podzimní marmeláda:

Suroviny

5 kg zralých hrušek, 750 g cukru, 20 g kyseliny citronové, badyán,

Postup

Hrušky zbavíme jadřinců a 2/3 semeleme na středně hrubo na masovém strojku. (slupku u této odrůdy můžeme ponechat). Hruškovou kaši dáme do hrnce, zasypeme cukrem přidáme trochu vody a vaříme na mírném ohni zhruba 40 minut. Zbylou třetinu hrušek semeleme na hrubo nebo nakrájíme na malé kousky a přidáme do hruškové kaše na závěr. Badyán vložíme do vody a necháme 15 minut mírně provářet. Poté svár přecedíme do hruškové kaše. Nakonec přidáme kyselinu citronovou. Horkou marmeládu z hrušek plníme do připravených čistých skleniček. Sklenice zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Dobrou chuť

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS