Hrušková marmeláda s badyánem

Hrušková marmeláda

Z Lovosické odrůdy „Bohemia“ se už od středověku připravovala povidla, krížaly, prachanda (sušené semleté hrušky) z tohoto kdysi velmi v českých zemích ceněného ovoce se dá připravit i podzimní marmeláda:

Suroviny

5 kg zralých hrušek, 750 g cukru, 20 g kyseliny citronové, badyán,

Postup

Hrušky zbavíme jadřinců a 2/3 semeleme na středně hrubo na masovém strojku. (slupku u této odrůdy můžeme ponechat). Hruškovou kaši dáme do hrnce, zasypeme cukrem přidáme trochu vody a vaříme na mírném ohni zhruba 40 minut. Zbylou třetinu hrušek semeleme na hrubo nebo nakrájíme na malé kousky a přidáme do hruškové kaše na závěr. Badyán vložíme do vody a necháme 15 minut mírně provářet. Poté svár přecedíme do hruškové kaše. Nakonec přidáme kyselinu citronovou. Horkou marmeládu z hrušek plníme do připravených čistých skleniček. Sklenice zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Dobrou chuť

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS