Z Lovosické odrůdy „Bohemia“ se už od středověku připravovala povidla, krížaly, prachanda (sušené semleté hrušky) z tohoto kdysi velmi v českých zemích ceněného ovoce se dá připravit i podzimní marmeláda:
5 kg zralých hrušek, 750 g cukru, 20 g kyseliny citronové, badyán,
Hrušky zbavíme jadřinců a 2/3 semeleme na středně hrubo na masovém strojku. (slupku u této odrůdy můžeme ponechat). Hruškovou kaši dáme do hrnce, zasypeme cukrem přidáme trochu vody a vaříme na mírném ohni zhruba 40 minut. Zbylou třetinu hrušek semeleme na hrubo nebo nakrájíme na malé kousky a přidáme do hruškové kaše na závěr. Badyán vložíme do vody a necháme 15 minut mírně provářet. Poté svár přecedíme do hruškové kaše. Nakonec přidáme kyselinu citronovou. Horkou marmeládu z hrušek plníme do připravených čistých skleniček. Sklenice zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Dobrou chuť
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS