30g cukru krupice, 1dl vody,1ks vanilkový lusk, 4ks vejce, 1ks hruška, skořice, cukr, 2dl červené víno, hřebíček, moučkový cukr, fantazii a čokoládu na dozdobení dezertu, lesní ovoce
Cukr rozpustíme hrnci na karamel, přidáme vodu, krátce provaříme a stáhneme s plotny. Sirup necháme částečně vychladnout a lijeme do připravených mističek. Mléko svaříme s cukrem, vanilku a skořicí, necháme vychladnout a přidáme vejce. Směs nalijeme do mističek a ty vložíme do pekáčku s 2 cm vody a pečeme nepřiklopené asi 40 minut při 95°C. Když je krém tuhý, vyjmeme jej a necháme je vychladnout. Poté vyklopíme na talíř. Karamel se roztéká po povrchu. Hrušky očistíme, část z nich vytvarujeme pomocí kuličkovadla na kuličky a zalejeme vařicí směsí z vody, hřebíčku a červeného vína. Hrušky přiklopíme a necháme vychladnout. Zbylou část hrušky nakrájíme na tenké plátky,obalíme v moučkovém cukru, vložíme na pečící papír a necháme usušit. Zdobíme karamelem, můžeme přidat lesní nebo sušené ovoce a vánoční atmosféru navodíme hvězdičkami a kometou z čokolády nebo kakaového prášku.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS