1 kuře cca 1,5kg, několik lístků šalvěje, snítku tymiánu, majoránky a rozmarýnu, 3 cibule na kousky, 2 stroužky česneku, oloupané a rozpůlené, 3 lžíce másla, sůl a pepř podle chuti, 300 ml bílého vína, 300 ml zeleninového vývaru
Celé kuře rozporcujeme na prsíčka a stehna. Z prsíček můžeme příčně odříznout křídla. Pokud použijeme koupené porce kuřete jen je omyjeme a osušíme. Troubu nastavíme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a necháme předehřát. Porce potřeme ze všech stran máslem, osolíme, posypeme čerstvě umletým pepřem. Naklademe je vedle sebe do většího pekáče nebo hlubší pánve vymazané jednou lžící másla. Pečeme asi 15 minut. Vyjmeme z trouby, přidáme k masu nakrájenou cibuli a česnek a víno. Zakryjeme poklicí nebo alobalem a dusíme v troubě dalších 15 minut. Na závěr přidáme bylinky a podlijeme nejlépe zeleninovým vývarem. Pečeme bez pokličky dalších 25 minut až dozlatova.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS