4 pstruzi cca á 200g, sůl, mletý černý pepř, 1 vrchovatá lžíce nastrouhaného čerstvého křenu, 250 ml smetany, 2 hrsti mírně drcených vlašských ořechů, šťáva z 1 citrónu, rozmarýn a tymián,1 ks citrón
Pečlivě osušíme pstruhy a u každého uděláme podélný řez u páteře a na bocích. Maso se lépe propeče a lépe do něj proniknou veškeré chutě a vůně. Ryby potřeme máslem vně i uvnitř, osolíme a opepříme. Dovnitř vložíme bylinky. Ryby zakryté alobalem (nebo druhým dílem pekáčku) dáme na cca 30 minut péct do trouby předehřáté na 160°C. A zatímco se ryby pečou, připravíme omáčku. Vezmeme čerstvý křen, očistíme ho a nastrouháme. Křen na pánvi smícháme se smetanou a vlašskými ořechy, osolíme, opepříme a zakapeme trochou citrónové šťávy a prohřejeme. Pstruhy po půl hodině vyjmeme, odkryjeme, potřeme máslem a pokmínujeme. Zvýšíme teplotu na 200°C a necháme na 10 minut zezlátnout.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS