1 kg čerstvého kapra, sůl, 200 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 3 nová koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu citrónová kůra, 60 g másla, 2 lžíce octa, 40 g strouhaného chleba, 40 g perníku, 1 lžíce šípkové zavařeniny, 250 ml červeného vína nebo černého piva,1 lžíce rybízové zavařeniny, lžička cukru, 30 g mandlí, 30 g rozinek
Rybu opláchneme octem, který uschováme a kapra očistíme, rozdělíme na díly a osolíme. Na másle zpěníme polovinu zeleniny, cibule, uvedeného koření, zalijeme vínem a přidáme ocet, kterým jsme rybu oplachovali. Kapra vaříme pomalu asi 10 minut v rybí várce ( voda s druhou polovinou kořenové zeleniny, koření, soli a octa ). Rybí várku smícháme se základem omáčky a případně zředíme vodou a vaříme 8 až 10 minut, přidáme do ní zavařeninu, nastrouhaný perník, strouhaný chléb a vaříme dalších asi 10 minut, poté omáčku buď přepasírujeme přes hustý cedník nebo rozmixujeme, přidáme na nudličky pokrájené oloupané mandle, oprané rozinky a cukr upražený na karamel. Omáčku okyselíme citrónovou šťávou a 5 minut ji povaříme. Pak do omáčky vložíme kapra a necháme ještě prohřát.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS