1 kg zadního hovězího, 250 g špeku, 500 g kořenové zeleniny, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sádlo, bobkový list, nové koření, 3 – 4 hřebíčky, snítka tymiánu, ½ l červeného vína
Maso protkneme špekem, osolíme a opepříme. Na sádle osmahneme nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu a teprve až mrkev získá na okrajích nahnědlou barvu přidáme cibulku. Společně dál restujeme. Na tuto směs maso vložíme a po všech stranách opečeme. Pak vše mírně podlijeme nejlépe silným vývarem a pečeme doměkka. Hotové maso vyjmeme a do pečící mísy (pekáče) přilijeme červené víno. Společně vaříme na plotně až víno tzv. zredukuje a pak vše umixujeme. Maso krájíme na plátky.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS