Uzené vepřové koleno, 250 g fazolí různých barev a velikostí, 100 g sádla, sůl,1 větší nakrájená cibule, nové koření, celý pepř, bobkový list, pepř černý mletý, sladká mletá paprika, 150 g kysaného zelí, 2 polévkové lžíce rajského protlaku, saturejka (není nutná, používá se proti nadýmání ), 30 g hladké mouky a snítku čerstvé petrželky.
Uzené vepřové koleno předvaříme ve vodě s pár kuličkami nového koření, celého pepře a lístky bobkového listu. Pak necháme dopéct dozlatova. Suché fazole přebereme, dvakrát propláchneme vodou a zalijeme vývarem z uzeného masa a vaříme zvolna asi dvě hodiny, až jsou měkké.Na sádle osmahneme cibuli a když je zlatavá přidáme na velké kostky nakrájené uvařené maso z uzeného kolene a mletou papriku a necháme lehce orestovat, přidáme měkké fazole včetně části vývaru.Propláchnuté kysané zelí, osolíme, opepříme a necháme 15 minut povařit. Můžeme lehce zahustit jíškou, ale není to povinnost.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS