700 g vepřového bůčku, na větší kostky, 300 g švestek, bez pecek a rozpůlené, 200 ml černého piva, 100 ml rumu, 3 lžíce rybízové marmelád, 6 stroužků česneku, jíška na zahuštění podle potřeby, cukr a citrónová, šťáva na dochucení, mletý pepř a sůl
Větší kostky nakrájené z vepřového bůčku osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Vložíme do mísy, zalijeme rumem, přiklopíme poklicí a uložíme do druhého dne v chladu. Masové kostky z bůčku pak rozložíme na pekáčku, přelijeme pivem a vložíme do trouby vyhřáté na 170°C. Pečeme pod poklicí za občasného promíchání asi jednu hodinu. Pak poklici odklopíme, přidáme napůlené švestky a společně dopečeme doměkka a dozlatova. Vypečenou šťávu z pekáčku slijeme do kastrůlku, vmícháme marmeládu a krátce provaříme. Pokud máme rádi omáčku hustší, zahustíme ji jíškou. Na závěr dochutíme solí a cukrem, případně několika kapkami citrónové šťávy. Upečené maso se švestkami rozdělíme na talíře, přelijeme teplou omáčkou a podáváme s houskovými (karlovarským) knedlíky.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS