Pečený bůček na černém pivu se švestkami

Česká kuchyně

Pečený bůček na černém pivu se švestkami

Suroviny

700 g vepřového bůčku, na větší kostky, 300 g švestek, bez pecek a rozpůlené, 200 ml černého piva, 100 ml rumu, 3 lžíce rybízové marmelád, 6 stroužků česneku, jíška na zahuštění podle potřeby, cukr a citrónová, šťáva na dochucení, mletý pepř a sůl

Postup

Větší kostky nakrájené z vepřového bůčku osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Vložíme do mísy, zalijeme rumem, přiklopíme poklicí a uložíme do druhého dne v chladu. Masové kostky z bůčku pak rozložíme na pekáčku, přelijeme pivem a vložíme do trouby vyhřáté na 170°C. Pečeme pod poklicí za občasného promíchání asi jednu hodinu. Pak poklici odklopíme, přidáme napůlené švestky a společně dopečeme doměkka a dozlatova. Vypečenou šťávu z pekáčku slijeme do kastrůlku, vmícháme marmeládu a krátce provaříme. Pokud máme rádi omáčku hustší, zahustíme ji jíškou. Na závěr dochutíme solí a cukrem, případně několika kapkami citrónové šťávy. Upečené maso se švestkami rozdělíme na talíře, přelijeme teplou omáčkou a podáváme s houskovými (karlovarským) knedlíky.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS