Pečený bůček na černém pivu se švestkami

Česká kuchyně

Pečený bůček na černém pivu se švestkami

Suroviny

700 g vepřového bůčku, na větší kostky, 300 g švestek, bez pecek a rozpůlené, 200 ml černého piva, 100 ml rumu, 3 lžíce rybízové marmelád, 6 stroužků česneku, jíška na zahuštění podle potřeby, cukr a citrónová, šťáva na dochucení, mletý pepř a sůl

Postup

Větší kostky nakrájené z vepřového bůčku osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Vložíme do mísy, zalijeme rumem, přiklopíme poklicí a uložíme do druhého dne v chladu. Masové kostky z bůčku pak rozložíme na pekáčku, přelijeme pivem a vložíme do trouby vyhřáté na 170°C. Pečeme pod poklicí za občasného promíchání asi jednu hodinu. Pak poklici odklopíme, přidáme napůlené švestky a společně dopečeme doměkka a dozlatova. Vypečenou šťávu z pekáčku slijeme do kastrůlku, vmícháme marmeládu a krátce provaříme. Pokud máme rádi omáčku hustší, zahustíme ji jíškou. Na závěr dochutíme solí a cukrem, případně několika kapkami citrónové šťávy. Upečené maso se švestkami rozdělíme na talíře, přelijeme teplou omáčkou a podáváme s houskovými (karlovarským) knedlíky.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS