1 kg vepřového boku bez kůže, 3 housky, 50 ml mléka, 2 vejce (žloutky i bílky), 50 g hub, 4 stroužky česneku, nejlépe čerstvá bazalka, pepř, kmín, sůl, med
Maso dlouhým řezem rozkrojíme tak, abychom vytvořili co největší plochu. Přes vlákno, na vnitřní straně, je můžeme po celé ploše lehce nařezat. Posolíme a opepříme. Pečivo na nádivku nakrájíme na drobné kostičky, navlhčíme mlékem a přidáme žloutky a našlehaný sníh z bílků. Vložíme lehce podušené houby a koření. Nádivku naklademe do masového plátu, zarolujeme na předem připraveném alobalu a tím pak celou roládu stáhneme. Pečeme v troubě předehřáté na cca 180 stupňů zhruba 70 minut. Pak ji vyjmeme, rozbalíme, potřeme medem a pokmínujeme. Zvýšíme teplotu v troubě a asi 15 až 20 minut dopékáme „do kůrky“.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS