3/4 kg mletého masa (polovinu vepřového a polovinu hovězího), 1 malá cibule, 1 lžička sádla, petrželová nať, 2 žemle, 2 až 3 vejce, 50 g slaniny, pepř a sůl, 1 lžíce sádla, 1 lžičky hladké mouky, strouhanka
Při vlastní přípravě mletého masa odstraníme z koupeného masa šlachy a nakrájíme je přes vlákna, aby se snadněji mlelo. Do mlýnku dáváme střídavě kousky hovězího a vepřového masa a nakonec umeleme i žemle předem namočené do vody a dobře vymačkané. Směs osolíme, opepříme, přidáme cibuli osmaženou na tuku do světležluta a lehce osmahnutou petrželovou nať. Přidáme vejce rozšlehaná metlou (jeden bílek si uschováme na potření pečeně), slaninu nakrájenou na kostičky. Směs zahustíme podle potřeby strouhankou a dobře promícháme. Utvoříme dvě šišky, potřeme je bílkem a dáme do pekáče na rozehřátý tuk. Pečeme při 180°C, za častého polévání a podlévání, asi 1 hodinu. Vypečenou šťávu zahustíme troškou jíšky a provaříme. Dochutíme solí a pepřem.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS