300 g hladké mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 30 g kvasnic, 250g najemno strouhaných vařených brambor, 250 g mletých škvarků, mléko dle potřeby
Nejprve připravíme kvásek z kvasnic, cukru a 1 lžíce mléka. Pak přidáme mouku a vejce a zpracujeme hnětením. Přidáme škvarky a brambory a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Pak je rozválíme na plát asi 1 cm silný a vykrájíme placky. Placky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, kmínem nebo sezamem a solí. Pečeme v rozpálené troubě nebo na pánvi s rozpáleným tukem.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS