Svíčková na smetaně

Česká kuchyně

Svíčková na smetaně

Suroviny

hovězí maso 1000g (zadní, falešná svíčková), olej, slanina 150g, mrkev 3ks, celer 0,5ks, petržel 1ks, cibule 3ks, nové koření, bobkový list 3 ks, celý pepř, tymián, plnotučná hořčice 1 lžíce, ocet 1 díl, cukr 1 díl, citron 1ks, sůl, pepř, hovězí vývar (voda) na dolití, mléko 0,5l, šlehačka 0,25l, hladká mouka 100g, máslo 50g

Postup

Hovězí maso našpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Maso krátce opečeme na rozpáleném tuku a vyjmeme. Do masa nepícháme. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na stejné kousky a vložíme na tuk po opečeném masu. Restujeme do zlaté barvy. Přidáme nakrájenou cibulku a dále restujeme. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme hořčici a kůry zbavený citron, promícháme a zalijeme octem. Necháme provařit, přidáme maso a zalijeme hovězím vývarem nebo vodou do 2/3 požadovaného objemu omáčky. Přidáme koření v pytlíku, nebo vývar z koření (tymián, bobkový list, celý pepř, nové koření zalijeme 0,5l vody a vaříme 30 minut na malém plameni) Přiklopíme a dáme péct do trouby, dokud maso není hotové – zhruba 1,5 hodiny při teplotě cca 140°C. Během pečení maso podléváme a kontrolujeme. Hotové maso vyjmeme, omáčku zalijeme mlékem s rozmíchanou hladkou moukou a necháme vařit dalších 20 minut. Mezitím omáčku dochutíme. Začínáme dosolením, poté následuje dochucení cukrem, octem a citrónovou šťávou. Omáčku přepasírujeme nebo rozmixujeme, přecedíme přes cedník, přidáme smetanu a krátce provaříme. Nakonec přidáme máslo, které rozmícháme. Podáváme se šlehačkou a brusinkami. Jako vhodnou přílohu doporučuji karlovarský knedlík.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS