hovězí maso 1000g (zadní, falešná svíčková), olej, slanina 150g, mrkev 3ks, celer 0,5ks, petržel 1ks, cibule 3ks, nové koření, bobkový list 3 ks, celý pepř, tymián, plnotučná hořčice 1 lžíce, ocet 1 díl, cukr 1 díl, citron 1ks, sůl, pepř, hovězí vývar (voda) na dolití, mléko 0,5l, šlehačka 0,25l, hladká mouka 100g, máslo 50g
Hovězí maso našpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Maso krátce opečeme na rozpáleném tuku a vyjmeme. Do masa nepícháme. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na stejné kousky a vložíme na tuk po opečeném masu. Restujeme do zlaté barvy. Přidáme nakrájenou cibulku a dále restujeme. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme hořčici a kůry zbavený citron, promícháme a zalijeme octem. Necháme provařit, přidáme maso a zalijeme hovězím vývarem nebo vodou do 2/3 požadovaného objemu omáčky. Přidáme koření v pytlíku, nebo vývar z koření (tymián, bobkový list, celý pepř, nové koření zalijeme 0,5l vody a vaříme 30 minut na malém plameni) Přiklopíme a dáme péct do trouby, dokud maso není hotové – zhruba 1,5 hodiny při teplotě cca 140°C. Během pečení maso podléváme a kontrolujeme. Hotové maso vyjmeme, omáčku zalijeme mlékem s rozmíchanou hladkou moukou a necháme vařit dalších 20 minut. Mezitím omáčku dochutíme. Začínáme dosolením, poté následuje dochucení cukrem, octem a citrónovou šťávou. Omáčku přepasírujeme nebo rozmixujeme, přecedíme přes cedník, přidáme smetanu a krátce provaříme. Nakonec přidáme máslo, které rozmícháme. Podáváme se šlehačkou a brusinkami. Jako vhodnou přílohu doporučuji karlovarský knedlík.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS