kloubové nebo morkové kosti 3kg, voda 10l, mrkev 200g, celer 200g, cibule, pepř celý, nové koření, česnek, kudrnka, sůl
omyté kosti (můžeme přidat i hovězí ořez)zalejeme studenou vodou a necháme na malý stupeň ohně pomalu zavařit (můžeme přidat i led pro pomalejší zavaření) po zavaření sebereme pěnu vzniklou na povrchu. Přidáme koření, omytou zeleninu a cibuli, kterou jsme rozpůlily a na sucho opekly. Vývar necháme pomalu táhnout minimálně 2–3 hodiny. Během vaření nemícháme, sbíráme vzniklou pěnu a můžeme přidávat petrželovou nať, pórek, česnek, nebo žampiony. Hotový vývar přecedíme přes jemný cedník nebo přes látkový ubrousek, dochutíme solí, pepře. Takto připravený vývar je tmavé barvy a čirý.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS