kachna 2200g 1ks, sůl, kmín, voda, hladká mouka, červené zelí 400g červené víno, brusinky
Očištěnou kachnu opláchneme, odsekneme křídla, osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme a vložíme na mřížku, kterou položíme na pekáč. Vložíme do trouby (pokud máme troubu s párou necháme kachnu prvních 10 minut vařit v páře) a pečeme při teplotě 135°C asi 90 minut. Poté teplotu zvýšíme na 170°C a dopékáme. Hotovou kachnu nejlépe poznáme podle toho, že při otočení stehenní kosti se kost otáčí kolem své osy. Hotovou kachnu vyjmeme naporcujeme na čtvrtiny a vykostíme tak, aby v kachně zbyly pouze dvě stehenní kosti a dvě prsní. Ostatní kosti přidáme do pekáče k výpeku, kde již jsou useknutá křídla a vložíme na sporák. Výpek vypečeme na sádlo, přidáme hladkou mouku a orestujeme do zlatova, zalijeme vodou a necháme vařit 20 minut. Následně přecedíme a se šťávou podléváme porce kachny. Červené zelí nakrájíme na nudličky. Na tuku vložíme na malé kousky nakrájenou cibulku necháme zesklovatět, vložíme zelí. Osolíme, zalijeme červeným vínem, přidáme ocet, cukr a přiklopené dusíme do měkka. Podle potřeby můžeme během dušení dolévat vodu. Dochutíme solí, octem, cukrem a brusinkami.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS