1× ČL hrubé mořské soli, 10 x ks stroužků česneku nakrájeného na kousky, 3× ks tlusté plátky bagety nebo bílého chleba ( bez kůrky ) 0,15 I plnotučné mléko, 2 x ks žloutky, 0.3 I panenský olivový olej, 1× ČL citronové šťávy, pepř z mlýnku
Tento klasická francouzská omáčka se hodí k různě upraveným rybám, podává se také k polévce Bouillabaisse stejně jako omáčka Rouille. Česnek utřeme se solí (hmoždíř, případně mixer) housku nakrájíme a namočíme do mléka. Přidáme utřený česnek a žloutky. Za stálého míchání přikapáváme olivový olej. Ochutíme citronem a pepřem. Přidáním nasekané chilli papričky docílíme ostrý podtón. Omáčka je nejlepší čerstvá, ale v lednici vydrží týden.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS