3kg aromatických jablek, 0,7 l červeného vinného octa, 2ks cibule nakrájené na kostičky, 2ČL soli, 1× ČL hřebíčku, 1×ks skořice celá rozbitá na kousky, 250g hnědého cukru
Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na větší kostky, vložíme do velkého hrnce spolu s červeným vinným octem, cibulí, hřebíčkem a skořicí. Vaříme pomalým varem asi 6 hodin do úplného změknutí. Poté směs propasírujeme přes jemný cedník, vložíme znovu do hrnce, přidáme hnědý cukr (zaleží na vyzrálosti a druhu jablek) a provaříme do potřebné hustoty. Kečup necháme vychladnout, vložíme do sklenice, přiklopíme nejlépe, když necháme 2–3 týdny dozrát.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS