3× PL olej, 3× ks šalotky nakrájené na malé kostičky, 0,3dcl hovězího vývaru, 0,2 sladké smetany, 0,2 zakysané smetany, 4× PL suché bílé víno, 100g bílého toustového chleba bez kůrky nakrájeného na kostičky, 1× PL citronové šťávy, bílý pepř, sůl, 2,5× PL čerstvě nastrouhaného křenu, 1× SV nakrájené pažitky
Na tuku necháme orestovat šalotku, zalijeme vínem a vývarem, přidáme obě smetany a necháme vařit cca 3 minuty. Poté přidáme nakrájený chléb, znovu provaříme, než se chléb rozpustí. Omáčku promixujeme, přecedíme přes cedník, dochutíme pepřem, solí, citronovou šťávou a podle potřeby hustoty buď provaříme, nebo naředíme a necháme vychladnout. Těsně před výdejem přidáme křen a pažitku.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS