1× svazek bílého chřestu, 1× svazek zeleného chřestu, 100g marinovaný losos, ½ červené čekanky, 4ks vejce, (sůl, ocet na pošírování) 1×ks citron, 2ks bobkový list, 1dcl suchého bílého vína, 1× ks pomeranč, 1× PL citronový olej, 1× PL malinový ocet, 1× PL med, sůl, pepř, řeřicha
Bílý chřest oloupeme od hlavičky směrem dolu a svážeme znovu provázkem a spaříme ve vroucí osolené vodě, do které jsme přidali šťávu z citrónu, bílé víno a bobkový list. Vaříme cca 2 minuty a to podle velikosti chřestu. Zelený chřest oloupeme pouze na spodní části a pokud je potřeba spaříme ve vroucí vodě 30 sekund. Pokud je mladý a čerstvý nemusíme spařovat vůbec a pokud ho spařujeme krátkou dobu není potřeba svazovat. Oba druhy chřesty vložíme ihned po vyjmutí s horké várky do studené vody, vyhladíme, vyjmeme a osušíme. Pokud je spodní část chřestu „dřevnatá“ odřízneme ji. Hotový vychlazený chřest je stále křupavý, neměl by být změklý. Následně ho podélně přepůlíme. Pomeranč oloupeme a vykrájíme na jednotlivé segmenty a přidáme ke chřestu. Čekanku vypereme a nakrájíme na proužky a rovněž přidáme ke chřestu. Z citronového oleje, malinového octu a medu vyšleháme v misce dresink, který osolíme a opepříme a následně promícháme spolu se salátovou směsí, kterou jsme doplnili na proužky nakrájeným marinovaným lososem a pošírovaným vejcem. Na konec salát posypeme nasekanou řeřichou a podáváme s rozpečeným pečivem.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS