Jahody nejen nejoblíbenější ovoce dětí

historie pěstování jahod

Jahody jsou bezpochyby jedním z nejkrásnějších plodů, zejména v červenci kdy dozrávají, jsou velkou pochoutkou pro všechny děti. Jsou však také velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je podobný jako u citrusů a také obsahují vitamíny A, B. Krom toho, že lesní jahody sbírali asi už děti v pravěku tak první dochované zprávy o jahodách hlavně díky léčebným účinkům pocházejí od řeckého lékaře Hippokrata. Ve středověku pěstovali jahody mnichové ve svých klášterních zahradách a tyto červené plody nesměly chybět ani na zámeckých hostinách. První odrůdy jahodníku se podobaly asi nejvíce dnešním lesním jahodám, ale u zrodu prvních velkoplodých odrůd byly až jahodníky dovezené z Ameriky. Právě z Ameriky se roku 1896 prý dostaly do Čech a to do Krňan nedaleko Týnce nad Sázavou.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS