Jahody jsou bezpochyby jedním z nejkrásnějších plodů, zejména v červenci kdy dozrávají, jsou velkou pochoutkou pro všechny děti. Jsou však také velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je podobný jako u citrusů a také obsahují vitamíny A, B. Krom toho, že lesní jahody sbírali asi už děti v pravěku tak první dochované zprávy o jahodách hlavně díky léčebným účinkům pocházejí od řeckého lékaře Hippokrata. Ve středověku pěstovali jahody mnichové ve svých klášterních zahradách a tyto červené plody nesměly chybět ani na zámeckých hostinách. První odrůdy jahodníku se podobaly asi nejvíce dnešním lesním jahodám, ale u zrodu prvních velkoplodých odrůd byly až jahodníky dovezené z Ameriky. Právě z Ameriky se roku 1896 prý dostaly do Čech a to do Krňan nedaleko Týnce nad Sázavou.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS