Těsto: 170 g hladké mouky, 100 g studeného másla, 1× ks žloutek, 2× PL cukr krupice, špetka soli, voda dle potřeby Náplň: 1× ks menší dýně cca 2kg, 130g javorového sirupu, 1× ČL mleté skořice, ½ ČL mletého zázvoru, ½ ČL mletého hřebíčku, 2× PL rum, 3× ks vejce, 150ml kondenzované mléko
Těsto připravíme přidáním změklého másla do mouky, přidáme cukr a vejce, špetku soli, lžíci vody a vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odležet. Poté vložíme těsto do koláčové formy, přidáme fazole, přiklopíme pečícím papírem a pečeme při 180C. Po 15 minutách odstraníme fazole a papír a dopékáme dalších 10 minut. Dýni zbavíme semínek a nakrájet na kostky. Vložíme do pekáče s několika lžícemi vody a necháme péct na 180C asi 30 minut nebo do měkka. Poté vyjmeme, necháme vychladnout a pomocí lžíce zbavíme slupky. Pomocí mixeru rozemeleme na pyré a necháme vykapat v cedníku. Vezmeme 250g dýňového pyré, přidáme sirup, kondenzované mléko, koření, rum, vejce a lehce promícháme. Hmotu vložíme do předpečeného koláče a pečeme 40 minut při 180C. Koláč necháme před podáváním řádně vychladnout a při výdeji dozdobíme.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS