Jak vykostit a naporcovat kapra

Kapr

Kapra zabijeme omráčením do hlavy těsně nad očima, je dobré ho před tím zabalit do utěrky, aby nám neklouzal. Následně řízneme nožem mezi hlavu a žaberní oblouky a necháme rybu vykrvácet. Pokračujeme rozříznutím ryby od ocasu k hlavě. Řežeme krátkým řezem (asi 1cm do hloubky) Rukou vyjmeme vnitřnosti, které v tu chvíli drží pouze u hlavy. Při práci s nožem dáváme pozor na manipulaci v oblasti hlavy, zde je žlučník, jehož proříznutím se znehodnotí maso. Kapra zbavíme utěrkou slizu a nečistot a položíme ho na utěrku, aby neklouzal na pracovní desce. Poté škrabkou oškrábeme šupiny. Následně uklidíme pracovní plochu od šupin. Nožem odřízneme hlavu u žáber. Kapra si otočíme a vedeme řez podél hřbetu. Poté chytneme kapra pomocí utěrky za ocas a nožem zařízneme naplocho do ryby tak, aby nůž byl opřený o páteř ryby. Postupným řezem těsně nad páteří odřízneme filet. Takto postupujeme i z druhé strany. Následuje seříznutí břišních kostiček směrem od hřbetu k břichu. Zbývá odříznout ploutve a začistit filet. Naporcujeme podle potřeby.

Šéfkuchař doporučuje:

Zázvorové perníčky

perníčky na Mikuláše i na Vánoce

Zázvorové perníčky

Suroviny:

6× PL med, 1× ČL zázvor, 3×ČL koření perník, 3× ČL soda, 6× ks vejce, 600g tuk …

Pokračování

Jak vykostit a naporcovat kapra

Kapr

Kapra zabijeme omráčením do hlavy těsně nad očima, je dobré ho před tím zabalit do utěrky, aby nám neklouzal. Následně řízneme …

Pokračování

Aktuálně

Zvěřinová paštika

Zvěřinová paštika

Suroviny

500g masa, 100g jater, 100g slaniny, 5 PL brandy, 3PL porto, zvěřina koření, jalovec, rozmarýn, pepř, špetka moučkový …

Vánoční spestření - Hráškový krém s badyánem

Suroviny

400g mraženého hrášku, 80g másla, 40g šalotky, kuřecí vývar, 120g zakysané smetany, máta,sůl, pepř, badyán, citron, žlutou mrkev na ozdobu

Postup

Pomalu rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou šalotku …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS