Jak vykostit a naporcovat kapra

Kapr

Kapra zabijeme omráčením do hlavy těsně nad očima, je dobré ho před tím zabalit do utěrky, aby nám neklouzal. Následně řízneme nožem mezi hlavu a žaberní oblouky a necháme rybu vykrvácet. Pokračujeme rozříznutím ryby od ocasu k hlavě. Řežeme krátkým řezem (asi 1cm do hloubky) Rukou vyjmeme vnitřnosti, které v tu chvíli drží pouze u hlavy. Při práci s nožem dáváme pozor na manipulaci v oblasti hlavy, zde je žlučník, jehož proříznutím se znehodnotí maso. Kapra zbavíme utěrkou slizu a nečistot a položíme ho na utěrku, aby neklouzal na pracovní desce. Poté škrabkou oškrábeme šupiny. Následně uklidíme pracovní plochu od šupin. Nožem odřízneme hlavu u žáber. Kapra si otočíme a vedeme řez podél hřbetu. Poté chytneme kapra pomocí utěrky za ocas a nožem zařízneme naplocho do ryby tak, aby nůž byl opřený o páteř ryby. Postupným řezem těsně nad páteří odřízneme filet. Takto postupujeme i z druhé strany. Následuje seříznutí břišních kostiček směrem od hřbetu k břichu. Zbývá odříznout ploutve a začistit filet. Naporcujeme podle potřeby.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS