10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie pravý že přišel do Vatikánu a časem se stal nejvyšším jáhnem papeže Sixta II. Tomuto papeži nechal císař Valeriánus, pronásledovatel křesťanů, v roce 258 setnout hlavu. Cestou na popraviště provázel papeže i plačící Vavřinec. Sixtus svého jáhna utěšoval a dal mu za úkol rozdělit celý tehdejší majetek církve mezi chudáky. Po popravě si císař na tento majetek činil nárok Vavřinec požádal o tři dny na shromáždění pokladů, mezitím rozdělil majetek mezi chudé a třetí den přivedl chudáky před císaře se slovy, že to jsou pravé poklady církve. Za tuto smělost byl Vavřinec odsouzen ke smrti upálením na železném roštu. Památky na sv. Vavřince lze dnes nalézt ve všech světadílech, jen v Čechách a na Moravě je tomuto světci zasvěceno asi 160 kostelů a kostelíků. Patrně nejvýznamnější památkou, zasvěcenou sv. Vavřinci je španělský palácový komplex Escorial s chrámem sv. Vavřince – budova má tvar obráceného roštu a je v ní hrobka španělských králů, princů a jejich příbuzných.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS