Pravoslavné vánoce - menu

Kutja, Vzvar, Kysel a další

Pravoslavné vánoce – menu

Svátek, který má kromě Velikonoc, výjimečné postavení a je slaven v pravoslavné Rusi slaven s velkou vážností, jako centrální bod vánočních svátků – svátek narození Krista (Rožděstvo). Součástí svátku je půst, který trvá do předvečera 6. Ledna. Na večerním stole pak mezi 12 chody nesmí chybět kuťja (kaše z pšenice nebo ječmene, vařená s medem, rozinkami, mákem a ořechy) a vzvar (kompot ze sušeného ovoce). Dalšími možnými chody mohu být Ryba v aspiku se salátem Šubej, Grilovaný lilek a hřiby na smetaně, Blinčiky s lososovým kaviárem a zakysanou smetanou Soljanka se zelím, Šašlik z kuřete, pečený brambor nebo Kysel z borůvek s jablkovým želé, složení se mění podle území, zvyků a možností této veliké země.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS