2× PL másla, 1×PL najemno nakrájené šalotky, 1× PL na kostičky nakrájená bílá část pórku, 1× PL na kostičky nakrájený celer, ½ muškátové dýně, pomerančová kůra z ¼ pomeranče, 0,5L zeleninového vývaru, 3dcl mléka, 3dcl smetany 33%, sůl, pepř, pomerančový olej
Dýni rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na čtvrtiny a pečeme při 180°C do změknutí (cca 20 minut podle dýně) poté lžící oddělíme dužinu od kůry. Do rozpáleného hrnce vložíme máslo, šalotku, celer, pórek a lehce orestujeme, přidáme dýni a lehce a promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem, provaříme, přidáme sůl a pepř z mlýnku, nastrouhanou pomerančovou kůru, zalijeme mlékem a povaříme. Vložíme tyčový mixer, promixujeme a přecedíme přes jemný cedník. Přidáme mléko a smetanu, krátce zavaříme a dle potřeby dochutíme pomerančovým olejem.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS