……….načutnul jsem velký jablko. Voskovec chtěl ten trochu nadzvednutý balóóón zastavit, ale místo toho ukrutně zařval – a Jan Werich předvedl nastavenou nohu fotbalového stopera. „ Za trest tě doma sežereme, hele, a támhleto taky – a cpali jsme je do kapes. Po návratu jsem přendal jablka do pekáčku, aby měli mantinely. Nevím, kdo z nás, jestli já, nebo Voski uklidil pekáč před muškami do studené trouby v kamnech. Kvečeru jsme si zatopili. Když začaly jablky jablka vonět, slyšel jsem z kuchyně: Ty jablka se kysele škvííříí! Tak je pocukruj a neškviř „ Z knihy: Kniha Pavel Chrastil Jan Werich Kaviár i šampaňské
6ks jablek, 1dcl tuzemského, 6× PL cukru, skořice, hřebíček, badyán, 100g zakysaná smetana,
Opláchnutá jablka vložíme do pekáče, zasypeme cukrem a necháme „lehce zkaramelizovat“ poté přidáme koření a vložíme do rozpálené trouby, kde pečeme při 170°C 15– 20 minut (podle velikosti a druhu jablka) Pečená jablka vyjmeme, necháme několik minut zchladnout a přimícháme zakysanou smetanu.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS