Pstruh pečený v kopřivách

Werichova oblíbená jídla

Werichova oblíbená jídla

…….vidím jej u kuchyňského stolu, jak pokapává krasavce citronkem. Jan nevařil – on hrál, a v tomhle okamžiku zrovna hrál kuchaře. Dokázal „za suplovat“ kohokoli a ještě přitom byla sranda. Teď právě nábožně, jako při křtu, kapal citron z výšky na naše pstruhy. Na okamžik se zastavil ve svém počínání, zahleděl se na úlovek a pochvalně dodal: „Jsou to pěkní mackové. Žádní kostiplifky, že ano? A pokračoval jemně solí a kmínem po obou stranách – starý kuchařský grif…………………..

Suroviny

1× ks pstruh celý, hrubozrnná sůl, pepř, 1×ks citron, 100g máslo, strouhanka, kopřivy, rozmarýn, česnek

Postup

Vykuchané pstruhy důkladně omyjeme ve studené vodě, ploutve i hlavu ponecháme. Vnitřek každého pstruha pokapeme citronovou šťávou a vyplníme kopřivami, česnekem, přidáme rozmarýn a okořeníme solí a pepřem. Rybu zlehka poprášíme hladkou moukou a krátce z obou stran osmahneme na rozehřátém másle. Zbylé kopřivy nasekáme spolu s rozmarýnem přidáme orestovanou strouhanku a lehce promícháme. Přidáme hrubou sůl, zakapeme zbytkem citronu a dáme zapéci do trouby, dokud bylinková krusta nezezlátne. Pečeme za stálého dohlížení 10 – 15 minut v horkovzdušné troubě.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS