…….vidím jej u kuchyňského stolu, jak pokapává krasavce citronkem. Jan nevařil – on hrál, a v tomhle okamžiku zrovna hrál kuchaře. Dokázal „za suplovat“ kohokoli a ještě přitom byla sranda. Teď právě nábožně, jako při křtu, kapal citron z výšky na naše pstruhy. Na okamžik se zastavil ve svém počínání, zahleděl se na úlovek a pochvalně dodal: „Jsou to pěkní mackové. Žádní kostiplifky, že ano? A pokračoval jemně solí a kmínem po obou stranách – starý kuchařský grif…………………..
1× ks pstruh celý, hrubozrnná sůl, pepř, 1×ks citron, 100g máslo, strouhanka, kopřivy, rozmarýn, česnek
Vykuchané pstruhy důkladně omyjeme ve studené vodě, ploutve i hlavu ponecháme. Vnitřek každého pstruha pokapeme citronovou šťávou a vyplníme kopřivami, česnekem, přidáme rozmarýn a okořeníme solí a pepřem. Rybu zlehka poprášíme hladkou moukou a krátce z obou stran osmahneme na rozehřátém másle. Zbylé kopřivy nasekáme spolu s rozmarýnem přidáme orestovanou strouhanku a lehce promícháme. Přidáme hrubou sůl, zakapeme zbytkem citronu a dáme zapéci do trouby, dokud bylinková krusta nezezlátne. Pečeme za stálého dohlížení 10 – 15 minut v horkovzdušné troubě.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS