Tyto jablíčka dozrávají v září a říjnu tyto chlupatá jablíčka, která se u nás často nevysazují používali již staří Řekové a pěstitelé ve střední Asii. Tyto plody se pěstovaly také ve městě Kydon – odtud také jméno kdoulí. Kdoule platila za symbol plodnosti a zdraví a naše babičky z nich umně připravovali zavařeniny a likéry. Kdoulová marmeláda: 2kg kdoulí, voda, 1kg cukr, 1×ks gelefix, 1×ks badyán, na špičku nože římský kmín Ovoce rozpůlíme a vyklepeme semínka, překrájíme a dáme vařit do vody do změknutí. Poté pyré přepasírujeme přes cedník a slupky a jaderníky vyhodíme. Vzniklé pyré přivedeme k varu přidáme cukr a koření, pyré dostane jantarovou barvu a přidáme gelefix a lehce provaříme. Necháme vychladnout a používáme na cukrářské výrobky nebo k sýrům.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS