KDOULE ZA SYROVA NECHUTNAJÍ

Marmeláda z kdoulí má typickou silnou sladkokyselou chuť a jedinečné aroma.

Tyto jablíčka dozrávají v září a říjnu tyto chlupatá jablíčka, která se u nás často nevysazují používali již staří Řekové a pěstitelé ve střední Asii. Tyto plody se pěstovaly také ve městě Kydon – odtud také jméno kdoulí. Kdoule platila za symbol plodnosti a zdraví a naše babičky z nich umně připravovali zavařeniny a likéry. Kdoulová marmeláda: 2kg kdoulí, voda, 1kg cukr, 1×ks gelefix, 1×ks badyán, na špičku nože římský kmín Ovoce rozpůlíme a vyklepeme semínka, překrájíme a dáme vařit do vody do změknutí. Poté pyré přepasírujeme přes cedník a slupky a jaderníky vyhodíme. Vzniklé pyré přivedeme k varu přidáme cukr a koření, pyré dostane jantarovou barvu a přidáme gelefix a lehce provaříme. Necháme vychladnout a používáme na cukrářské výrobky nebo k sýrům.

Kdoule

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS