KDOULE ZA SYROVA NECHUTNAJÍ

Marmeláda z kdoulí má typickou silnou sladkokyselou chuť a jedinečné aroma.

Tyto jablíčka dozrávají v září a říjnu tyto chlupatá jablíčka, která se u nás často nevysazují používali již staří Řekové a pěstitelé ve střední Asii. Tyto plody se pěstovaly také ve městě Kydon – odtud také jméno kdoulí. Kdoule platila za symbol plodnosti a zdraví a naše babičky z nich umně připravovali zavařeniny a likéry. Kdoulová marmeláda: 2kg kdoulí, voda, 1kg cukr, 1×ks gelefix, 1×ks badyán, na špičku nože římský kmín Ovoce rozpůlíme a vyklepeme semínka, překrájíme a dáme vařit do vody do změknutí. Poté pyré přepasírujeme přes cedník a slupky a jaderníky vyhodíme. Vzniklé pyré přivedeme k varu přidáme cukr a koření, pyré dostane jantarovou barvu a přidáme gelefix a lehce provaříme. Necháme vychladnout a používáme na cukrářské výrobky nebo k sýrům.

Kdoule

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS