Tamarind je stále zelený strom, rostoucí v Indii a Africe. Dužina plodů, zbavená jader a slupky má kyselou, lehce nahořklou chuť. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C a můžou se jíst syrové, vařené nebo sušené. Plody namočíme do horké vody na 50 minut a poté vymačkáme pikantní dužinu. Kromě toho, že je součástí Worcestrové omáčky nebo indických chutney se používání do nápojů i mnoha jídel. Výborně se hodí k rybám nebo steak
Zavaříme dostatečné množství vody,(250g tamarind vs. 0,2dcl voda) stáhnout z plamene a když odezní var, ponořit tamarind do vody a nechat 50 minut máčet. Poté tamarind propasírujeme přes cedník tak, aby slupky a jádra zůstaly v cedníku. Promixujeme mixérem a poté kaši vložíme do hrnce a povaříme cca 5 minut na mírném plamenu. Na dochucení přidáme sůl, pepř, tmavý cukr. Uchováváme v chladu.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS