Lanýže diamaty gastronomie

původ & recept

Lanýže diamaty gastronomie

Podzemní houba, která roste s kořeny buků, topolů, dubů, břízy nebo habru. Lanýže se sbírají pomocí psů a prasat. Nejdražší bílý lanýž z oblasti Pidemont v severní Itálii, Francie, Slovinsko se sbírá na podzim. Černý lanýž neboli také Périgod podle oblasti ve Francii se sbírá od podzimu do zimy. Černý lanýž má také letní odrůdu, která je méně aromatická a můžeme ho najít růst i u nás, nesmí se však sbírat.Lanýže skladujeme s chladu a suchu, například v misce s několika zrníčky rýže.

Suroviny:

černý lanýž, Extra panenský olivový olej, 1× stroužek česneku, Linguine(placaté špagety) mořská sůl, voda na vaření

Postup:

Měkkým kartáčkem, pod vlažnou tekoucí vodou jemně očistíme nečistoty s lanýžů, pokud je potřeba jemně špičkou nože odstraníme nečistoty s puklin. Lanýže pak necháme chvíli ve vlažné čisté vodě. Linguine uvaříme v osolené vodě al dente. Na pánvi rozehřejeme olivový olej společně s česnekem, nastrouháme 2/3 lanýžů lehce promícháme, přidáme mořskou sůl a ihned stáhneme z plotny. Liguine přecedíme, vložíme do mísy, přidáme lanýže v olivovém oleji, zalejeme dvěma polévkovými lžícemi vodou z vaření těstovin a lehce promícháme. Na vrch přidáme jemně nastrouhané zbylé lanýže a ihned podáváme.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS