Podzemní houba, která roste s kořeny buků, topolů, dubů, břízy nebo habru. Lanýže se sbírají pomocí psů a prasat. Nejdražší bílý lanýž z oblasti Pidemont v severní Itálii, Francie, Slovinsko se sbírá na podzim. Černý lanýž neboli také Périgod podle oblasti ve Francii se sbírá od podzimu do zimy. Černý lanýž má také letní odrůdu, která je méně aromatická a můžeme ho najít růst i u nás, nesmí se však sbírat.Lanýže skladujeme s chladu a suchu, například v misce s několika zrníčky rýže.
černý lanýž, Extra panenský olivový olej, 1× stroužek česneku, Linguine(placaté špagety) mořská sůl, voda na vaření
Měkkým kartáčkem, pod vlažnou tekoucí vodou jemně očistíme nečistoty s lanýžů, pokud je potřeba jemně špičkou nože odstraníme nečistoty s puklin. Lanýže pak necháme chvíli ve vlažné čisté vodě. Linguine uvaříme v osolené vodě al dente. Na pánvi rozehřejeme olivový olej společně s česnekem, nastrouháme 2/3 lanýžů lehce promícháme, přidáme mořskou sůl a ihned stáhneme z plotny. Liguine přecedíme, vložíme do mísy, přidáme lanýže v olivovém oleji, zalejeme dvěma polévkovými lžícemi vodou z vaření těstovin a lehce promícháme. Na vrch přidáme jemně nastrouhané zbylé lanýže a ihned podáváme.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS