Základem stravy byl chléb. Odpradávna mu lidé vyjadřovali úctu, což potvrzuje kromě jiného rčení běžné ve 14. století, že „jak kdo jedná s chlebem, tak jedná s lidmi“. Chléb byl hlavní přílohou k většině jídel. Pekl se převážně z tmavé, mnohdy jen hrubě semleté mouky, která někdy nebyla ani řádně čištěná, takže v ní zůstaly zbytky odtrub. Při běžné konzumaci však nižší kvalita nevadila, neboť chléb se jedl jen v menší míře čerstvý. Na hradech, v klášterech, ale také ve velkých zájezdních hostincích existovaly samostatné pekárny, na venkově existovala často jedna společná velká pec pro celou obec anebo pro několik sousedních usedlostí. Vzhledem k tomu, že Karel IV byl rovněž burgundským králem a byl vychováván ve Francii přivezl odtud do českých zemí kromě vinné révy i patrný vliv tehdejší francouzské kuchyně včetně nových postupů a surovin.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS