1PL nakrájené šalotky, 250g másla, 2×PL vinný bílý ocet, 2× PL bílé víno, 8×PL kuřecí vývar nebo voda, sůl, bílý mletý pepř, 3× žloutek
1× svazek chřest, 1×PL olej, 1×PL máslo, tmavý chléb 1×PL bylinky, 4× ks vejce, 4×PL lihový ocet, cuketa, bobkový list, citron, 1×PL nasekaných bylinek
Bílý chřest oloupeme od hlavičky směrem dolu tak abychom ho zbavili dřevnatých vláken a svážeme znovu provázkem a vaříme cca 7 minut ve vroucí osolené vodě, do které jsme přidali šťávu z citrónu, máslo a bobkový list. Uvařený chřest ihned po vyjmutí s horké várky osušíme a podáváme. Nakrájenou šalotku spolu s vínem, vývarem a octem dáme vařit, pomalu svaříme na ½ polovinu obsahu. Máslo necháme pomalu v rendlíku rozehřát a přepustit, tak abychom oddělili tuk od syrovátka a necháme stranou. Do kotlíku vložíme oddělené žloutky a přidáme prochladlý šalotkový svár a ve vodní lázni šleháme pomocí metli. Po vyšlehání pěny začneme přidávat přepuštěné máslo. Omáčka se nesmí začít vařit. Ušlehanou omáčku dochutíme solí a bílým pepřem, případně citronovou šťávou. Tmavý chléb nastrouháme opečeme na suché pánvi a přidáme nasekané ploché bylinky a pažitku. Cuketu krátce opečeme a oleji a před podáváním osušíme.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS