1× PL nakrájené cibule, 2×PL másla, 2×PL oleje, 4PL hladké mouky, sůl, pepř bílý, bobkový list, snítka tymiánu, 0,5L mléka, 0,4L chřestový vývar, 0,3L smetana, 1× svazek řeřicha
Bílý chřest oloupeme od hlavičky směrem dolu tak abychom ho zbavili dřevnatých vláken a svážeme znovu provázkem a vaříme cca 7 minut ve vroucí osolené vodě, do které jsme přidali oloupané slupky z chřestu, tymián a bobkový list. Uvařený chřest ihned po vyjmutí s horké várky osušíme a nakrájíme. Vývar ještě krátce svaříme, přecedíme a necháme vychladnout. Nakrájenou cibuli vložíme do hrnce na rozpálenou směs másla a oleje, necháme zpěnit, přidáme hladkou mouku, zmírníme plamen a restujeme asi 4 minuty za stálého míchání. Přilijeme vychladlý chřestový vývar a mléko a přivedeme k varu. Za mírného varu vaříme 20 minut a v polovině času přidáme chřest. Hotovou polévku prošleháme mixérem a přecedíme. Řeřichu nasekáme a obalíme v ní kuličku připravenou z vyšlehané smetany a polévku na ni nalejeme.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS