Labneh sýr vyrobený z jogurtu, který ze získává z ovcí, krav a občas z kozy, to podle druhu sýru a území kde se vyrábí. Je velmi typický v kuchyních na Středním východě a Asii odkud se zřejmě dostal do Řecka a následně Evropy. Sýr se používá jak syrový tak i sušený nebo nakládaný v olivovém oleji.
Suroviny 1l tučného bílého jogurtu, 1× PL soli
Jogurt promícháme se solí a přendáme do utěrky, kterou vložíme do cedníku. To celé vložíme do misky, kterou necháme 24 hodin v chladu. Jogurt přikryjeme cípy utěrky a necháme odkapávat. Původně se utěrka svázala a zavěsila a nechala odkapávat, můžeme postupovat i tímto způsobem. Po odkapání sýr vyjmeme, můžeme tvarovat, nebo promíchat s pažitkou nebo mátou, nebo tymiánem nebo stroužkem česneku
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS