Sladká kaše byla považovaná za slavností jídlo a tak se dbalo i na její vzhled, především barvu kde využívalo sezonní ovoce. Do černých kaší se přidávaly švestky, červená se vařila z malin, jahod nebo višní. Hlavním sladidlem byl med. Pokud však byla ze smetany, tak se již považovala za dost sladkou.
čtyři hrsti pšenice, žejdlík vody na vaření, dvě lžíce med, jeden hrnek dobré smetany, malá hrst ořechů, dvě hrsti zralého ovoce nebo lesních plodů
Přebraná zrna pšenice vložíme do vědra, zalijeme vodou a necháme přes noc namočené, ráno dáme do kotlíku a necháme pomalu vařit na mírném plamenu. Když se voda začne vyvařovat a pšenice je měkká na skus, přidáme smetanu, med a ořechy. Dobře promícháme, přidáme ovoce a krátce povaříme.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS