Kaše z pšenice a ořechů

Gastronomie z dob Karla IV

Kaše z pšenice a ořechů

Sladká kaše byla považovaná za slavností jídlo a tak se dbalo i na její vzhled, především barvu kde využívalo sezonní ovoce. Do černých kaší se přidávaly švestky, červená se vařila z malin, jahod nebo višní. Hlavním sladidlem byl med. Pokud však byla ze smetany, tak se již považovala za dost sladkou.

Suroviny

čtyři hrsti pšenice, žejdlík vody na vaření, dvě lžíce med, jeden hrnek dobré smetany, malá hrst ořechů, dvě hrsti zralého ovoce nebo lesních plodů

Postup

Přebraná zrna pšenice vložíme do vědra, zalijeme vodou a necháme přes noc namočené, ráno dáme do kotlíku a necháme pomalu vařit na mírném plamenu. Když se voda začne vyvařovat a pšenice je měkká na skus, přidáme smetanu, med a ořechy. Dobře promícháme, přidáme ovoce a krátce povaříme.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS