Kaše z pšenice a ořechů

Gastronomie z dob Karla IV

Kaše z pšenice a ořechů

Sladká kaše byla považovaná za slavností jídlo a tak se dbalo i na její vzhled, především barvu kde využívalo sezonní ovoce. Do černých kaší se přidávaly švestky, červená se vařila z malin, jahod nebo višní. Hlavním sladidlem byl med. Pokud však byla ze smetany, tak se již považovala za dost sladkou.

Suroviny

čtyři hrsti pšenice, žejdlík vody na vaření, dvě lžíce med, jeden hrnek dobré smetany, malá hrst ořechů, dvě hrsti zralého ovoce nebo lesních plodů

Postup

Přebraná zrna pšenice vložíme do vědra, zalijeme vodou a necháme přes noc namočené, ráno dáme do kotlíku a necháme pomalu vařit na mírném plamenu. Když se voda začne vyvařovat a pšenice je měkká na skus, přidáme smetanu, med a ořechy. Dobře promícháme, přidáme ovoce a krátce povaříme.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS