Cassoulet

Francouzský pokrm z jednoho hrnce z fazolí

Cassoulet

Cassole je hliněný nebo kameninový hrnec po kterém dostal pokrm název. Jiná legenda hovoří o vzniku pokrmu při stoleté válce, kdy během útoku na město Castelnudary, kdy tehdejší velitel shromáždil veškeré dostupné suroviny a uvařil pokrm, kterým nasytil vojáky před úspěšným útokem na město a následným osvobozením od Angličanů.

Surovin:

250g bílé velké fazole, 150g uzený špek, 200g mrkve, 300g vepřového masa, kachní sádlo, 10× stroužek česnek, černý pepř celý, sůl, 1l drůbežího nebo telecího vývaru, , svazek bouquet garni(bobkový list, petržel, tymián, pórek) 1×ks pečené kachny, 1×ks klobása, 100g strouhanka, 3×ks cibule, 70g protlak, strouhanka

Postup:

Fazole den dopředu namočené ve studené vodě, dáme do čerstvé vody a uvaříme do měkka. Na sádle orestujeme nakrájené vepřové maso, přidáme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a pepř. Přilijeme vývar, přidáme bouquet garni a pod pokličku velmi pomalu dusíme. V novém hrnci orestujeme špek nakrájený na kostičky, přidáme mrkev a restujeme. Přidáme protlak, zalijme zbytkem vývaru. Přidáme vařené fazole a dušené vepřové maso a povaříme znovu asi 40 minut, tak aby se chutě a vůně dobře promísily. Pekáč nebo kameninový hrnec vytřeme česnekem, přidáme smě fazolí a vepřového masa, na sádle orestovanou klobásu a lehce posypeme strouhankou. Zapékáme při teplotě 200°C 30 minut za občasného promíchání.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS