Cassole je hliněný nebo kameninový hrnec po kterém dostal pokrm název. Jiná legenda hovoří o vzniku pokrmu při stoleté válce, kdy během útoku na město Castelnudary, kdy tehdejší velitel shromáždil veškeré dostupné suroviny a uvařil pokrm, kterým nasytil vojáky před úspěšným útokem na město a následným osvobozením od Angličanů.
250g bílé velké fazole, 150g uzený špek, 200g mrkve, 300g vepřového masa, kachní sádlo, 10× stroužek česnek, černý pepř celý, sůl, 1l drůbežího nebo telecího vývaru, , svazek bouquet garni(bobkový list, petržel, tymián, pórek) 1×ks pečené kachny, 1×ks klobása, 100g strouhanka, 3×ks cibule, 70g protlak, strouhanka
Fazole den dopředu namočené ve studené vodě, dáme do čerstvé vody a uvaříme do měkka. Na sádle orestujeme nakrájené vepřové maso, přidáme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a pepř. Přilijeme vývar, přidáme bouquet garni a pod pokličku velmi pomalu dusíme. V novém hrnci orestujeme špek nakrájený na kostičky, přidáme mrkev a restujeme. Přidáme protlak, zalijme zbytkem vývaru. Přidáme vařené fazole a dušené vepřové maso a povaříme znovu asi 40 minut, tak aby se chutě a vůně dobře promísily. Pekáč nebo kameninový hrnec vytřeme česnekem, přidáme smě fazolí a vepřového masa, na sádle orestovanou klobásu a lehce posypeme strouhankou. Zapékáme při teplotě 200°C 30 minut za občasného promíchání.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS