Lotrinský slaný koláč

Gastronomie k 700 výročí narození Karla IV. 1316 - 2016

Lotrinský slaný koláč

Císař a král Karel byl od mládí též velký cestovatel. Od útlého věku cestoval po celé Evropě. Od tří let pobýval ve Francii, kam byl dán na výchovu. Mnoho prvků francouzské kuchyně se proto přeneslo i do Karlovy kuchyně. Díky tomu se do podvědomí dostali i slané koláče plněné vepřovým nebo telecím masem ochucené bílým vínem a zapékané v křehkém nebo chlebovém těstě.

Surovin těsto:

280g mouka hladká, 150g másla, 2×ks žloutek, 3 polévkové lžíce chladné vody

Postup:

V kameninové míse smíchej rukama všechny suroviny a vytvaruj homoli, kterou nechej odpočinout. Pak ji namačkej do formy a upeč na 200 °C. Střed koláče zasyp fazolemi peče 12 minut. Nech vychladnout a přidej náplň a dopékej na 175 °C dalších 25 minut. Podávej teplé nebo studené s pečeným masem nebo samotné.

Surovin náplň:

2× ks svazky jarní cibulky, 200g uzeného špeku, 200g bílé cibule, 1lžíce sádla, 7× vejce, 2× ks žloutek, 500g čerstvé smetany, 120g tvarohu, sůl, pepř

Postup:

Na rozpálené sádlo vlož cibuli nakrájenou na větší kusy, přidej nakrájený špek a nech opéct a nechej vychladnout. V míse utři vejce se žloutky a smetanou a tvarohem a přidej opečenou cibuli se špekem. Směsí naplň předpečený koláč a celé dopeč.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS