Císař a král Karel byl od mládí též velký cestovatel. Od útlého věku cestoval po celé Evropě. Od tří let pobýval ve Francii, kam byl dán na výchovu. Mnoho prvků francouzské kuchyně se proto přeneslo i do Karlovy kuchyně. Díky tomu se do podvědomí dostali i slané koláče plněné vepřovým nebo telecím masem ochucené bílým vínem a zapékané v křehkém nebo chlebovém těstě.
280g mouka hladká, 150g másla, 2×ks žloutek, 3 polévkové lžíce chladné vody
V kameninové míse smíchej rukama všechny suroviny a vytvaruj homoli, kterou nechej odpočinout. Pak ji namačkej do formy a upeč na 200 °C. Střed koláče zasyp fazolemi peče 12 minut. Nech vychladnout a přidej náplň a dopékej na 175 °C dalších 25 minut. Podávej teplé nebo studené s pečeným masem nebo samotné.
2× ks svazky jarní cibulky, 200g uzeného špeku, 200g bílé cibule, 1lžíce sádla, 7× vejce, 2× ks žloutek, 500g čerstvé smetany, 120g tvarohu, sůl, pepř
Na rozpálené sádlo vlož cibuli nakrájenou na větší kusy, přidej nakrájený špek a nech opéct a nechej vychladnout. V míse utři vejce se žloutky a smetanou a tvarohem a přidej opečenou cibuli se špekem. Směsí naplň předpečený koláč a celé dopeč.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS