4×PL olivový olej, 0,5ks pórku, 2×ks cibule, 6×ks střední velikosti batát (cca600g) 0,3 ČL římský kmín, 0,5ČL kari madras, 1,5 l zeleninový vývar, sůl, chilli, ořechový olej, olej na smažení
Z opraných batát, vybereme ty největší části a ty nakrájíme napřed na tenké plátky a následně na nudličky. Osušené nudličky osmažíme do zlatova v rozpáleném oleji a necháme okapat na ubrousku. Zbylé batáty nakrájíme na kostičky a spolu s nakájeným pórkem a cibulí zvolna opékáme na olivovém oleji. Po opečení přidáme kari a promícháme, zalijeme vývarem, přidáme chilli a římský kmín, případně vodu a necháme vařit. Když jsou batáty měkké, polévku rozmixujeme a přecedíme. Ochutíme solí a podle potřeby citronovou šťávou, před výdejem zakapeme ořechovým olejem a vložíme smaženou batátovou slámu.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS