batáta 1kg, 1×ks žloutek, 1×ks vejce, strouhanka, hladká mouka, 1×PL čerstvý nasekaný zázvor, 1ČL nasekané listy koriandru, ½ Šťávy z limetky, 1×ČL nasekaný česnek, ½ ČL nasekané chilli, sůl, pepř, římský kmín, ½ ČL zelené kari pasty (dle chuti možno přidat více), stolní olej
Batáty uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout a poté oloupeme. Propasírujeme v hrubém cedníku, přidáme žloutek a sůl. V kastrůlku necháme zpěnit nasekaný závor s česnekem, stáhneme z ohně a přidáme kari pastu a šťávu z ½ limetky. Vychladlou směs vložíme do batátového pyré a promícháme, přidáme koření a necháme v lednici dobře vychladnout. Z dobře vychlazeného těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme v mouce, vejci a strouhance. Kuličky do zlatova osmažíme v rozpáleném oleji a necháme okapat. Podáváme se zakysanou smetanou s čerstvě nasekaným koriandrem a solí, případně chilli.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS