V lese se také musela připravovat strava, neboť uhlíři často nešli domů celý týden a tak vzniklo jídlo nazvané uhlířina. Recept na ni: Nejprve se oškrábaly brambory a daly se vařit do osolené vody. Pak se zadělalo těsto jako na houskové knedlíky, jenže bez housek. Když se brambory chvíli povařily, vykrajovaly se lžící z těsta noky a přidaly se k nim. Nechaly se uvařit, pak se vyndaly a brambory se podle potřeby nechaly dojít. Voda se slila, brambory i noky promíchaly, omastily sádlem a případně posypaly osmaženou cibulkou a uhlířina byla hotová. Zdroj: http://www.staryrozmital.cz/…epty-5-xxxx/
400g polohrubá mouka, 2×ks vejce, voda, sůl, (1kg brambor, škvarky, cibule, sádlo)
Z mouky, vajec, přidáním vody a soli připravíme promícháním a necháme chvilku odpočinout. Oloupané brambory nakrájíme a dáme vařit, když jsou z 90% změklé, přidáme noky z těsta. Podáváme s opečenou cibulkou a škvarky
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS