Brdská uhlířina

Tradiční pokrm z Příbramska

Legenda:

V lese se také musela připravovat strava, neboť uhlíři často nešli domů celý týden a tak vzniklo jídlo nazvané uhlířina. Recept na ni: Nejprve se oškrábaly brambory a daly se vařit do osolené vody. Pak se zadělalo těsto jako na houskové knedlíky, jenže bez housek. Když se brambory chvíli povařily, vykrajovaly se lžící z těsta noky a přidaly se k nim. Nechaly se uvařit, pak se vyndaly a brambory se podle potřeby nechaly dojít. Voda se slila, brambory i noky promíchaly, omastily sádlem a případně posypaly osmaženou cibulkou a uhlířina byla hotová. Zdroj: http://www.staryrozmital.cz/…epty-5-xxxx/

Brdská uhlířina

Suroviny:

400g polohrubá mouka, 2×ks vejce, voda, sůl, (1kg brambor, škvarky, cibule, sádlo)

Postup:

Z mouky, vajec, přidáním vody a soli připravíme promícháním a necháme chvilku odpočinout. Oloupané brambory nakrájíme a dáme vařit, když jsou z 90% změklé, přidáme noky z těsta. Podáváme s opečenou cibulkou a škvarky

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS