100 let Pražské gastronomie 1914 – 2014

Mistři kuchaři první republiky

Logo 100 let Česká kuchyně je častokrát ve vztahu k evropské gastronomii prezentována jako spíše okrajový úkaz. Jako dávno přežilá a nikam nesměřující „slepá forma kdysi prosperujícího oboru. Tak tomu rozhodně není. Ale bohužel, i v gastronomi platí, že dobrý výrobek, tedy pokrm, se nechválí sám, ale musí ho někdo pochválit. O tuto chválu by se chtěl pokusit tento malý projekt. A to především připomenutím, že pražská, respektive česká kuchyně byla a stále je nedílnou součástí gastronomické historie Evropy. Jeho součástí bude prezentovat suroviny, přípravu a chuť pokrmů, které byly Pražany i návštěvníky Prahy vyhledávány v roce 1912, v kombinaci s pokrmem, který vychází z původního, respektuje však nároky a zvyklosti konzumenta současné doby.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS