petrželka, tymián, bazalka, pažitka, jarní cibulka (1 svazek), sůl a pepř, muškátový květ nebo oříšek, máslo, strouhanka na vysypání, 1 chlebíčková veka nebo housky, 6 vajíček, 500g uzeného masa (nejlépe bůček), 1 litr mléka
Veku zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky. Zalijeme ji mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, a necháme chvíli rozležet. Směs poté rozmícháme na jemnou hmotu. Uvaříme uzené maso a po vychladnutí jej nakrájíme nadrobno.
Bylinky nasekáme, cibulku před přípravou
spaříme horkou vodou, vychladíme ve studené vodě nebo ledu a nasekáme
najemno. Směs z veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a
opepříme.
Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč silně vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Nádivku do něho rozložíme a urovnáme, povrch pokapeme ještě máslem a upečeme dozlatova v troubě předehřáté na cca 160° (pečeme asi 30 minut).
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS