husa (nejlépe o hmotnosti kolem 4–5 kg), sůl, kmín, 2 jablka, sušené švestky, brambory, krupice, hrubá mouka, slité sádlo, strouhanka, červené zelí, červené víno, med, vejce
Husu očistíme a nasolíme, necháme cca 1 den odležet v chladu. Troubu předehřejeme na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Připravenou husu okmínujeme, naplníme jablky a sušenými švestkami a vložíme do pekáče prsíčky dolů. Podlijeme ji horkou vodou a necháme péct.
Zelí vložíme na orestovanou cibulku, přidáme med a červené víno a vše společně dusíme do měkka. Ochutíme a zahustíme najemno nastrouhanou bramborou. Poté krátce povaříme Ve slupce vařené brambory nastrouháme, přidáme krupici a hrubou mouku v poměru 1:1, vejce, sůl a rychle zamícháme. Z těsta tvarujeme bramborové šišky asi 6cm dlouhé. Šišky vkládáme do vařící vody a vaříme cca 8 minut. Vařené šišky vyjmeme, necháme okapat a vložíme do dozlatova orestované strouhanky, kterou jsme připravili na odebraném husím sádle. Na talíř klademe zelí, vlevo na talíř bramborové šišky obalené zlatavou strouhankou. Do středu pak kousek pečeného masa z husích prsíček a kousek ze stehýnka, a celé jídlo podléváme šťávou. K jídlu můžeme podávat červené SvatoMartinské víno, nebo sklenici piva.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS