Pečená husa

s bramborovými šiškami

Pečená husa

Suroviny

husa (nejlépe o hmotnosti kolem 4–5 kg), sůl, kmín, 2 jablka, sušené švestky, brambory, krupice, hrubá mouka, slité sádlo, strouhanka, červené zelí, červené víno, med, vejce

Postup

Husu očistíme a nasolíme, necháme cca 1 den odležet v chladu. Troubu předehřejeme na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Připravenou husu okmínujeme, naplníme jablky a sušenými švestkami a vložíme do pekáče prsíčky dolů. Podlijeme ji horkou vodou a necháme péct.

Pečená husa

Zelí vložíme na orestovanou cibulku, přidáme med a červené víno a vše společně dusíme do měkka. Ochutíme a zahustíme najemno nastrouhanou bramborou. Poté krátce povaříme Ve slupce vařené brambory nastrouháme, přidáme krupici a hrubou mouku v poměru 1:1, vejce, sůl a rychle zamícháme. Z těsta tvarujeme bramborové šišky asi 6cm dlouhé. Šišky vkládáme do vařící vody a vaříme cca 8 minut. Vařené šišky vyjmeme, necháme okapat a vložíme do dozlatova orestované strouhanky, kterou jsme připravili na odebraném husím sádle. Na talíř klademe zelí, vlevo na talíř bramborové šišky obalené zlatavou strouhankou. Do středu pak kousek pečeného masa z husích prsíček a kousek ze stehýnka, a celé jídlo podléváme šťávou. K jídlu můžeme podávat červené SvatoMartinské víno, nebo sklenici piva.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS