600g roštěné, 1kg mrkve, 2 lilky, máslo, zakysaná smetana, šlehačka, hořčice, olej, česnek, jarní cibulka, mořská sůl, 1 citrón, pepř, tymián, rozmarýn, koriandr, mořská sůl
Roštěnou očistíme, odblaníme a naložíme do směsi hořčice, soli, pepře a oleje. Necháme odležet v chladu cca 6 hodin. Poté roštěnou zproudka opečeme a následně dáme péct tak, aby teplota jádra zůstala na 57° C. Hotový rostbeaf nakrájíme na plátky. Lilek rozpůlíme, osolíme a necháme v chladu a temnu alespoň hodinu odležet, poté vymačkáme, přidáme bazalku, olej, česnek, zabalíme do alobalu a necháme péct při 140° C asi 40 minut. Pečený lilek necháme vychladnout, odstraníme slupku a rozmixujeme. Přidáme olej a ochutíme. Při výdeji lehce prohřejeme a pomocí lžic tvoříme noček.
1 ks lilku nakrájíme na tenké plátky a dáme sušit na
pečícím papíru cca 4 hodiny při 60°C. Chips pak používáme na ozdobu.
Mrkev oloupeme, 2/3 nakrájíme na plátky a dáme vařit. Vařenou mrkev
rozmixujeme a osolíme a opepříme. Zbylou mrkev nakrájíme na malé kostičky
a orestujeme. Při výdeji ji používáme na ozdobu mrkvového pyré.
Jarní cibulku spolu s bylinkami a citrónovou šťávou promícháme s máslem a necháme zatuhnout. Těsně před podáváním máslo rozpustíme, přidáme zakysanou a smetanu, promícháme a na závěr vložíme lžíci vyšlehané smetany. Omáčku ihned podáváme.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS