Štrůdl z tvarohu a sušeného ovoce

s višňovou omáčkou a zakysanou smetanou

Štrůdl z tvarohu a sušeného ovoce

Suroviny

3 vejce, 2 citróny, 125g másla, 50g sušeného ovoce (sušená jablka, meruňky, švestky), 200g vlašských ořechů, 60g cukru moučka, 60g hrozinek, 2 vanilkové cukry, 500g měkkého tvarohu, 100ml mléka, 500g plát listového těsta, 60g višní, 60g višňové marmelády, červené víno, tuzemský rum, 1 jablko.

Štrůdl

Pláty listového těsta položíme na pomoučněný stůl a necháme rozmrazit. Náplň připravíme následovně: Citrón spaříme vroucí vodou a pod horkou vodou kůru vydrhneme kartáčkem. Sušené ovoce namočíme a nakrájíme nadrobno. Dvě vejce stranou rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Zbylé vejce lehce našleháme. Tvaroh umícháme s mlékem, cukrem, žloutky, změklým máslem, citrónovou kůrou a ořechy. Přidáme nakrájené sušené ovoce, rozinky a ušlehaný sníh z bílků. Lehce promícháme. Rozmražené listové těsto rozdělíme na 2 části, které na pomoučeném vále rozválíme na slabé pláty. Ty potřeme tvarohovou náplní. Pláty nestáčíme, ale kraje přeložíme přes sebe. Záviny namažeme rozkvedlaným vajíčkem a propícháme párátkem, nebo na povrchu uděláme zlehka zářezy nožem. Závin pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut, poté dopékáme dalších 10–15 minut při teplotě 165°C.

Omáčka

Višňovou marmeládu spolu s červeným vínem a tuzemským rumem krátce povaříme a přecedíme, ochutíme vanilkovým cukrem, přidáme višně a necháme projít varem

Prezentace

Jablka nakrájíme na tenké plátky. Kulatým tvořítkem vyřízneme střed. Kolečko obalíme v moučkovém cukru a necháme sušit cca 24 hodin. Teplý nebo ohřátý štrůdl nakrojíme šikmým řezem a posypeme moučkovým cukrem. Ozdobíme jablkovými chipsy a pro další dekoraci můžeme použít lístky máty. Chuťovou kombinaci lze doplnit zakysanou smetanou a višňovou omáčkou.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS