Štrůdl z tvarohu a sušeného ovoce

s višňovou omáčkou a zakysanou smetanou

Štrůdl z tvarohu a sušeného ovoce

Suroviny

3 vejce, 2 citróny, 125g másla, 50g sušeného ovoce (sušená jablka, meruňky, švestky), 200g vlašských ořechů, 60g cukru moučka, 60g hrozinek, 2 vanilkové cukry, 500g měkkého tvarohu, 100ml mléka, 500g plát listového těsta, 60g višní, 60g višňové marmelády, červené víno, tuzemský rum, 1 jablko.

Štrůdl

Pláty listového těsta položíme na pomoučněný stůl a necháme rozmrazit. Náplň připravíme následovně: Citrón spaříme vroucí vodou a pod horkou vodou kůru vydrhneme kartáčkem. Sušené ovoce namočíme a nakrájíme nadrobno. Dvě vejce stranou rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Zbylé vejce lehce našleháme. Tvaroh umícháme s mlékem, cukrem, žloutky, změklým máslem, citrónovou kůrou a ořechy. Přidáme nakrájené sušené ovoce, rozinky a ušlehaný sníh z bílků. Lehce promícháme. Rozmražené listové těsto rozdělíme na 2 části, které na pomoučeném vále rozválíme na slabé pláty. Ty potřeme tvarohovou náplní. Pláty nestáčíme, ale kraje přeložíme přes sebe. Záviny namažeme rozkvedlaným vajíčkem a propícháme párátkem, nebo na povrchu uděláme zlehka zářezy nožem. Závin pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut, poté dopékáme dalších 10–15 minut při teplotě 165°C.

Omáčka

Višňovou marmeládu spolu s červeným vínem a tuzemským rumem krátce povaříme a přecedíme, ochutíme vanilkovým cukrem, přidáme višně a necháme projít varem

Prezentace

Jablka nakrájíme na tenké plátky. Kulatým tvořítkem vyřízneme střed. Kolečko obalíme v moučkovém cukru a necháme sušit cca 24 hodin. Teplý nebo ohřátý štrůdl nakrojíme šikmým řezem a posypeme moučkovým cukrem. Ozdobíme jablkovými chipsy a pro další dekoraci můžeme použít lístky máty. Chuťovou kombinaci lze doplnit zakysanou smetanou a višňovou omáčkou.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS