6 dcl mléka, 3žloutky, 60g moučkového cukru, 390g mletých ořechů, 30g cukru krupice, 9 polévkových lžic vyšlehané smetany, 90g krupice, 200g ananasu, 1 lžíce medu, 5 polévkových lžic ananasového juice, máta, 1 plátek želatiny, ořechový
Ze žloutků a moučkového cukru vyšleháme pěnu, necháme vychladnout a přidáme vyšlehanou smetanu. Mléko zavaříme, přidáme krupici a vaříme asi 2 minuty. Přidáme karamel připravený z cukru a svařený s ořechovým likérem. Promícháme a po vychladnutí přidáme mleté ořechy, namočený plátek želatiny a směs šlehačky se žloutkovou pěnou. Flameri naplníme do formiček a necháme vychladnout.
Ananas nakrájíme na plátky na nářezovém stroji, obalíme v moučkovém cukru a necháme sušit při 60°C přes noc. Zbytek ananasu nakrájíme na kostičky a spojíme s připraveným nálevem. Nálev připravíme svařením ananasového juice s medem na ½ obsahu, po vychladnutí přidáme nakrájenou mátu a celou směs necháme 2 hodiny odležet v chladu. Při výdeji Flameri vyjmeme z formičky pomocí krátkého zahřátí ve vodní lázni, ozdobíme ananasovým chipsem a nočkem z nakládaného ananasu. My jsme dezert ještě doplnili malinami, malinovou pěnou a malinovou omáčku. Jednak se nám to tak líbilo a jednak jsme prostě kuchaři :-)
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS