Velká vzorná kuchařka 1900

Dušená hovězí oháňka se sardelovou omáčkou z roku 1900

Štrůdl z tvarohu a sušeného ovoce

Zdroj:Velká vzorná KUCHAŘKA sepsala Bohumila Jermářová 1900

Recept 393.Hovězí oháňka dušená

Vezmi odleželý ocas z dobře krmeného vola, očisť jej dobře a rozkrájej v kloubech na kousky asi prst dlouhé. Polož jej do rendlíku na rozkrájený lůj, na lístky rozkrájenou cibuli, mrkev a petržel, přidej bobkový list, několik zrnek pepře a dva hřebíčky, osol jej náležitě, přilij tolik vody, aby jej kryla, a dus jej zvolna pod poklicí, až změkne; podle potřeby přilévej vody. Mezi tím udělej buď sardelovou, buď cibulkovou, buď polskou, neb i jinou omáčku a vyndej pak oháňku na misku. Přeceď šťávu, v níž se byla dusila, přilij udělanou omáčku a chceš-li, také skleničku vína, přiceď šťávu z citronu a dus v ní oháňku ještě čtvrt hodiny. Urovnej pak oháňku na misku, svař omáčku nad prudkým ohněm, aby hustě a hladce tekla se lžíce, a vylij ji pak na oháňku. Někdo dřív oháňku povaří ve slané vodě a dusí ji pak jako jiné maso. Okolek dělává se s usmažených bramborků. Recept 141 Sardelová omáčka: Usmaž na 5dgr.(třech loktech) loje nebo másla půl rozkrájené cibule, přidej tři měchačky mouky, udělej červenou zápražku a rozmíchej ji s hovězí polévkou. Zpěň tři pěkné, očištěné a rozkrájené sardele na kousíčku másla, přidej jej k omáčce, pak trochu drobné citronové kůry a vař omáčku hodinu, než ji přecedíš do nádobky. Přidáš-li k této omáčce trochu červeného vína, stane se tím chutnější. Má-li být zakyslá, přidá se trochu vinného octa.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS