Velká vzorná kuchařka 1900

Dušená hovězí oháňka se sardelovou omáčkou z roku 1900

Štrůdl z tvarohu a sušeného ovoce

Zdroj:Velká vzorná KUCHAŘKA sepsala Bohumila Jermářová 1900

Recept 393.Hovězí oháňka dušená

Vezmi odleželý ocas z dobře krmeného vola, očisť jej dobře a rozkrájej v kloubech na kousky asi prst dlouhé. Polož jej do rendlíku na rozkrájený lůj, na lístky rozkrájenou cibuli, mrkev a petržel, přidej bobkový list, několik zrnek pepře a dva hřebíčky, osol jej náležitě, přilij tolik vody, aby jej kryla, a dus jej zvolna pod poklicí, až změkne; podle potřeby přilévej vody. Mezi tím udělej buď sardelovou, buď cibulkovou, buď polskou, neb i jinou omáčku a vyndej pak oháňku na misku. Přeceď šťávu, v níž se byla dusila, přilij udělanou omáčku a chceš-li, také skleničku vína, přiceď šťávu z citronu a dus v ní oháňku ještě čtvrt hodiny. Urovnej pak oháňku na misku, svař omáčku nad prudkým ohněm, aby hustě a hladce tekla se lžíce, a vylij ji pak na oháňku. Někdo dřív oháňku povaří ve slané vodě a dusí ji pak jako jiné maso. Okolek dělává se s usmažených bramborků. Recept 141 Sardelová omáčka: Usmaž na 5dgr.(třech loktech) loje nebo másla půl rozkrájené cibule, přidej tři měchačky mouky, udělej červenou zápražku a rozmíchej ji s hovězí polévkou. Zpěň tři pěkné, očištěné a rozkrájené sardele na kousíčku másla, přidej jej k omáčce, pak trochu drobné citronové kůry a vař omáčku hodinu, než ji přecedíš do nádobky. Přidáš-li k této omáčce trochu červeného vína, stane se tím chutnější. Má-li být zakyslá, přidá se trochu vinného octa.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS